کُنگرهی شانزدهم حزب کومهله کُردستان ایران، به دنبال ماهها تدارک سیاسی و تشکیلاتی و برگزاری جلسات و سمینارهای مقدماتی متعدد، نشست دو روزه خود را با موفقیت به پایان رساند.
کُنگره در شرایطی آغاز به کار کرد که بیش از دو سال از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» میگذرد. جنبشی که یک بار دیگر مایه تحسین و همبستگی نسبت به مردم کُردستان شد، به بزرگترین و دموکراتیکترین مصاف و رویارویی مردم و حاکمیت جمهوری اسلامی در طول حیات این رژیم تبدیل شد و علیرغم سرکوبها و اعدامها هنوز شَبَح آن بر فراز ایران در گشت و گذار است.
حزب کومهله کُردستان ایران، چه در طول دههها تلاش برای اشاعهی فرهنگی که به بستر این جنبش تبدیل شد و چه در روند بالفعل خودِ این جنبش، از جمله در تأمین اتحاد سیاسی مردم و احزاب سیاسی کُردستان، نقشی مؤثر و انکارناپذیری ایفا کرد و امروزه نیز کماکان خود را به ارزشها و آرمانهای آن پابند میداند.
از سوی دیگر، رژیم جمهوری اسلامی در بحرانیترین شرایط همهی حیات خود بسر میبرد. افزایش پُرنشدنیِ شکاف بین مردم و حاکمیّت، و تعمیق بحران مشروعیّت، بحران مالی چاره ناپذیر و خالی بودن خزانهی دولت در حالیکه باندهای رانتخوار ثروتهای نجومی به جیب میزنند، تورّم لجامگسیخته، بحران آب و نان و نفت و گاز، شکستهای پی در پی سیاست خارجی و افزایش تشتت و سردرگمی در بالاترین سطوح حاکمیت، همهی این عوامل جمهوری اسلامی را به ضعیفترین موقعیت خود رانده است.
کنگرهي شانزدهم در پَرتوِ درسها و دستاوردهای خیزش «زن، زندگی، آزادی» و نیز در شرایط بحرانهای عمیقی که رژیم جمهوری اسلامی با آن روبروست، و پس از استماع گزارش سیاسی، گزارش تشکیلاتی و سایر مواد دستور جلسه و به دنبال بحث و بررسیهای گرم پیرامونِ آنها توسط نمایندگان و ناظران، بر روی موارد زیر بهعنوان رئوس جهتگیریهای دورهی آتی تأکید میکند و کمیته مرکزی منتخب کُنگره و همهی کمیتهها و ارگانهای تشکیلاتی و کلیّهی اعضا و هواداران حزب کومهله را به فعالیت در راه پیشبرد این سیاستها فرا میخواند:
۱- ادامه و افزایش تلاش برای ایجاد یک اتحاد سیاسی در بین احزاب و گروههای سیاسی کُردستان. این جدّیترین خواستِ مردم کُردستان، امید مردم ایران و نیز یک ضرورت مبرم سیاسی است و درواقع سرنوشت و آیندهی جنبش تا حد زیادی به آن بستگی دارد. بهعنوان گام نخست ما خواهانِ فعال کردنِ «مرکز همکاری احزاب کُرد» و بازیابی نقش مؤثر آن، سپس کار بر روی تشکیل یک جبههی متحد و فراگیرتر در کردستان هستیم.
۲- اولویت دادن به گسترش سازماندهی در داخل و در همهی شهرها و مناطق روستایی کُردستان از شمالیترین تا جنوبیترین نقاط. تقویت و استحکام ساختارهای تشکیلاتی در مناطق مختلف به منظور تقویت استقلال عمل آنها برای هدایت جنبش و اتخاذ تصمیمگیریهای لازم. تأکید ویژه بر گسترش فعالیت در میان زنان و جوانان.
۳- تقویت فعالیت رسانهای و توجه ویژه به اهمیت شبکههای اجتماعی.
۴- تقویت و گسترش هرچه بیشتر پیوند و همکاری و هماهنگی با فعالان و نهادهای مدنی و صنفی کارگران، معلمان، پرستاران، دانشجویان، اصناف و سایر حرفهها و نیز نهادهای فرهنگی، هنری، ادبی. فراهم کردن زمینه برای مشارکت بیشتر آنها در جنبش.
۵- حفظ و تحکیم نیروی پیشمرگ و در عین حال تلاش برای ایجاد اجماع در میان احزاب کُرد برای موافقت اصولی با ایجاد یک نیروی پیشمرگ واحد در کُردستان ایران و برداشتن قدمهای اولیه در این راستا.
۶- تلاش مجدّانه برای ایجاد رابطهی نزدیکتر و برقراری دیالوگ سازنده با طیف وسیع فعالان قدیمیِ کومهله در داخل و خارج کشور به منظور ایجاد همگرایی گفتمانی و همکاری مبارزاتی بیشتر.
۷- رویآوردن به شخصیتهای اجتماعی و سیاسی و نخبگان علمی و فرهنگی بهمثابه سرمایههای انسانی گرانبها برای همفکری و تعمیق همکاری و ایجاد زمینه برای ایفای نقش بیشتر آنان در تقویت جنبش کُردستان.
۸- افزایش فعالیت بینالمللی برای جلب پشتیبانی افکار عمومی جهان از کُردهای ایران و مبارزات و مطالبات آنها.
۹- جنبش «زن، زندگی، آزادی» سیاست دیرینهی حاکمیت جمهوری اسلامی برای به انزوا کشاندن کُردستان و دادن تصویر وارونه از آن را با موفقیت به چالش کشید و دیدگاههای مغرضانه و ستیزهجویانه در قبال خواستهای مردم کُردستان را شکست داد و عقب نشاند و در مقابل، تصویری مُدرن و پیشرو از مردم کُردستان را در انظار مردم ایران و جهانیان تثبیت کرد. با اتکا به دستاوردهای تاکنونیِ این جنبش و با در نظر گرفتن تجربیات اخیر، یک بار دیگر بر ضرورت حضور فعال در صحنهی سیاسی ایران و تلاش برای شکلگیری یک اتحاد وسیع دموکراسیخواهی، مبتنی بر ارزشها و دستاوردهای انقلاب ژینا، و کسب پشتیبانی جهانی از آن تأکید میکنیم.
کُنگره شانزدهم حزب کومهله کُردستان ایران
دوازدهم آبانماه ۱۴۰۳خورشیدی
دوم نوامبر ۲۰۲۴ میلادی